torsdag 28 februari 2013

En knubbsäls betraktelser

Det var länge sedan jag slängde in någon "formbild" och det finns en hel rad orsaker till det. Den enklaste är dock att jag och min kropp inte har varit kompisar på rätt länge. Det händer saker med en när man ställer upp i en utseendefixerad tävling som "Bodyfitness" trots allt är. Visst, det är en sjujävla prestation att orka träna, orka stå emot alla godsaker som fullkomligt slängs emot en dagligen, orka ta den där hundrasjuttioelfte morgonpromenaden fast kroppen skriker "SLUUUTAAAAAA", orka, orka, hela tiden fortsätta framåt och inte lyssna på vad som egentligen vore bäst och hälsosamt för en.

Jag trodde att jag fixade allt galant. Såhär i efterhand har jag insett att så var nog inte fallet, varken under eller efter. Enligt mina närmaste förändrades jag och förmodligen inte till det bättre. Förstå mig rätt nu, jag vet vad som är skillnaden på hälsa och prestation, men det är min ständiga fight med/mot min egna kropp som jag har lite svårt att balansera. Nej, jag kan inte, resten av livet och hela tiden, se ut som jag gjorde när jag tävlade. Jag skulle gärna vilja, i alla fall vara i närheten, för jag kände mig lätt och smidig och jag gillade faktiskt att kunna se mina muskler, se dem jobba på gymmet.

MEN!
Att tvinga in min kropp i ett tillstånd den inte alls vill vara....nej det är mer än vad jag klarar av. Visst, det är faktiskt bra att bli av med det där lilla extra fettet någon gång ibland, eftersom det samlar på sig en hel del gifter under åren, men denna bergochdalbana som många driver sig till varje år, det kan jag inte stödja ska vara bra för kroppen på något sätt. Många som tävlar petar i sig en hel del SKIT, TROTS att de sägs vara "hälsosamma" och från en ovetandes betraktares öga verkar förmodligen deras recept till en "perfekt" kropp (vad nu DET är?!) vara det absolut ultimata. Visst, de matar inte i sig en massa socker eller stärkelser eftersom kolhydrater undviks i största mån möjliga ( om man inte räknar med de enorma mängder TOMMA kalorier som de vräker i sig på ätardagarna that is). Däremot, i jakten på att minimera kaloriintaget, slinker en hel del lightprodukter ned såsom Fun light (används ofta för att blandas ned i kvargen för att göra den söt och mumsig, men som är rena rävgiftet för kroppen.)

För att inte verka som att jag bara tar saker ur dess sammanhang:
Fun light innehåller TIO E-ämnen: Vatten, surhetsreglerande medel (E296 äppelsyra, E330 citronsyra), stabiliseringsmedel (E414 gummi arabicum, E415 xantangummi, E445 glycerolestrar av trähartser), sötningsmedel (E955 sukralos, E950 acesulfam-K), aromer, konserveringsmedel E202 kaliumsorbat, antioxidationsmedel E300 askorbinsyra och färgämne E150d sockerkulör via ammoniaksulfitprocessen.

Är det, verkligen, bättre än rent socker kan man ju undra.....

Nu ska jag verkligen inte dra alla över samma kam!!
Det finns jättemånga fitnessmänniskor som INTE jobbar med snabba lösningar, utan som ständigt matar sin kropp med RÄTT bränsle och RÄTT träning för att underhålla och vårda sin kropp!
En stark, hälsosam kropp som matas med det bästa av bränslen, DET är något att eftersträva!
Nä nu ska jag sluta mässa, som att jag vore någon exemplariskt geni haha!

Så nu kommer den i alla fall...min dagsform. Som min bror så fint uttryckte det för inte alltför länge sen:

"En knubbig själ i en fit kropp ;)"



2 kommentarer:

  1. Sunda reflektioner och slutsatser!
    Hoppas det går relativt smärtfritt att "avgifta" dig och komma in i det lite mer sunda livet igen :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej du "okända" :)
      Och jättetack för din kommentar!
      Det sunda livet har jag levt i en hel massa år nu, men efter att ha utbildat mig till kostrådgivare och PT så har jag fått ett helt annat djup och större insikt i vad som egentligen är hälsa och inte. Jag vet hur maten vi äter påverkar oss, vilket gör det enklare att välja RÄTT produkter, något som jag också vill förmedla till mina klienter. Utbildning ger makt :)
      //Malin

      Radera