tisdag 30 augusti 2011

Jamen vad ÄR crossfit då?

Inte så ont som jag trodde!!




Igår drog jag av en riktig killerövning för mina ben på gymmet. Benböj, benböj, beeeenböööj! Har väl inte kört det på x antal månader så jag är grymt imponerad över att jag inte har mer ont än jag har idag. Vaggade ifrån gymmet som en nyskiten anka haha!
Värmde upp med....ja jag ska inte tråka ut er med hur många reps, vikt osv, men vitsen var iaf att köra 5 reps x 5 till failure. Med failure menas att när jag har klarat fem reps ska jag fan inte klara att göra den sjätte på egen hand. Tungt? Jobbigt? JA!

 Har funderat över mitt träningsupplägg men jag tror att jag har kommit på ett vettigt. Too in love with crossfit to quit, men vill även känna att jag tar i med basövningar som marklyft, benböj, bänkpress etc. Övningar som är involverar stora muskeldelar helt enkelt.
Igår tänkte jag först testa att köra ett upplägg som jag hittat på nätet. Det baserades på färre repetitioner och med tunga vikter, vilket i stort sett betyder att man bygger styrka och muskler. Nu är detta inget jag eftersträvar, jag vill ha en sund, vältränad kropp, så dags att tänka om. Igen! Har ju snöat in totalt på crossfit, tycker att det är en grym träningsform på alla sätt och vis. Förmodligen så läser ni ordet och tänker "what the fuck´s the fuzz all about, vad ÄR det för nåt???" sååå jag ska förklara!

Crossfit är:
ett träningsupplägg där man baserar träningen på funktionella rörelser som utförs under hög intensitet. Människan rör sig hela tiden i vardagen. Vi lyfter, drar, springer, hela tiden i rörelse, och det är det crossfit bygger på. Att genom funktionella övningar bygga kroppen stark och smidig, precis som den var byggd för för urminnes tider sedan.
Passen är korta. Meningen är att man ska satsa allt under den tid man tränar. Ingen vila eller halvfart. Klockan är en central del i träningen. Antingen kan man göra ett bestämt antal övningar på kortast möjliga tid, eller tvärtom, att på kortast tid göra så många rundor av ett bestämt antal övningar.
Variationen är oändlig och om du inte orkar åka till gymmet kan du även träna hemma med din egen kroppsvikt. Nu föredrar jag såklart att köra passen på gymmet då jag har större tillgång att variera träningen med vikter, chinsräcken mm. Kan, för er som vill prova på, ge ett förslag på ett pass man enkelt kan köra hemma:

10 burpees (Med burpees menas att man gör en armhävning följt av ett upphopp, det är EN burpees)
10 boxhopp (Upphopp på en bänk, pall, vad som helst som är 45 cm högt och stabilt nog att klara ett hopp)
15 situps
120 hopprepshopp

Gör exempelvis fem varv och klocka din tid. På så sätt kan du mäta din förbättring.
GO GO GOOOOO!!!!

Tycker absolut att ni ska testa. Jag kräver inte att ni ska lägga ner all annan träning, men detta är ett roligt och effektivt sätt att variera träningen.

Idag blir det träning och sedan ska jag hämta nycklarna till lägenheten som jag ska hyra fram till våren. Känns...äh jag tror jag skiter i att försöka förklara hur det känns. Overkligt är väl ett ord!

Over and out for now!

1 kommentar:

  1. Hje Malin
    Alltid så inspirerande att läsa om din blogg, och även om vi bara träffats en gång så gjorde du ett starkt intryck du är en störtskön brud!

    Är väldigt sugen att testa crossfit, har kommit in i en härlig träningsperiod nu som jag vill hålla i med löpning o styrketräning,
    Just nu har jag dock varit hos naprapaten har lite låsningar men det ska väl bli bättre blir mkt power walks i stället.
    Har du ngt bra tränings upplägg varvat med kondition o styrka. Brukar springa 30min på löpband o sen köra styrka 20min

    SvaraRadera