onsdag 16 januari 2013

På gymmet....

Idag orkar jag inte skriva om jobbiga saker. Idag tänker jag skriva om något som jag kan och förstår mig på.....GYMMET that is!
Jag är väldigt fokuserad på min egen träning när jag tränar. Gillar inte långa snack med medmänniskor, snacka gör jag utanför, utan jag vill ha ett flyt i min träning vare sig det är tunga set med lång vila eller högreps med kort vila. Kort sagt, jag vill träna utifrån det jag har bestämt innan jag går dit.

Ändå kan jag ju inte låta bli att notera det som händer runt omkring mig. Det jag främst tänker på är alla tjejer som tränar så vansinnigt FEL så det nästan tiltar i min hjärna. Jag ser och förfasas, helst av allt vill jag bara gå fram och ge dem en örfil samt en kram så att de ska lyssna och LÄRA! Missförstå mig rätt här nu. Jag blir litegrann som en självutnämnd Jesus där jag far fram. Jag vill visa, berätta, lära dem vad som är bra och mindre bra, ge tips och trix, rätta till och berömma. Ja jag vill helt enkelt göra mitt jobb! Inte leka besserwiesser eller döma alltså!

För vi tjejer/kvinnor/damer/töser behöver styrketräna!! Mer än killarna nästan vill jag sticka ut hakan och säga. Och vi gör det jävligt bra också, bättre än grabbarna! Hur? Och varför? Jo, vi har vett att närma oss styrketräningen med förstånd. Vi kastar oss inte på 100 kg-klassen direkt utan fattar att det kanske är bäst att börja med lightversionen. Det kanske vi inte gör av kunskap utan mer av rädsla för att lägga på vikt, men hur syftet ändå är så är risken för skador mycket mindre. Och för att slå hål på myten om att "jag kan inte styrketräna för jag vill inte bli stooooor"......weell FORGET IT!! Man blir inte STOR som tjej, såvida vi inte knaprar en massa konstiga, vidriga preparat. Det är dagens sanning so help me God!

Det där med skador förresten. Vilket skitsnack det är att man ska SKADA sig av styrketräning!! Ja, gör man det FEL så naturligtvis kan man skada sig! Jag menar, man drar ju inte igång en Formel 1-bil och drar iväg heller utan att veta vad man gör! Eller ta bara den där städtjejen med tåget häromdagen.....haha!


Nej tränar vi RÄTT så förebygger vi en rad framtida skador, minskar risk för benskörhet och håller oss friska och rörliga i princip hela livet såvida ingen annan sjukdom slår till.
Nu är det ändå rätt många, de flesta faktiskt, som tränar fel. Med fel menar jag lite olika saker. Det kan vara tekniken som inte sitter som den ska vilket gör att man felbelastar kroppen, riskerar skador och dessutom inte få den effekt man egentligen är ute efter.

Eller så görs övningarna i fel ordning. Många ställer sig på löpbandet, springer som galningar i 10 min för att sedan gå direkt ned, grabba en matta och börja göra femtioelva situps. Sen då? Vad tänker de göra resten av passet? Varför börja med magträning om man sedan tänker göra någon form av funktionell övning där magen i allra högsta grad har en viktig funktion för hållning och säkerhet?
Nej rätt ordning är de tunga, funktionella övningar FÖRST, de som innefattar stora muskelgrupper, för att i slutet på passet köra finliret med de små muskelpartierna. Då har man gjort saker i rätt följd, och minskat risken för felbelastningar och skador.

Uppvärmning är också en intressant fråga. Enligt hur jag ser det så ska man värma upp den muskelgrupp som man tänker träna. Varför ska jag då springa 10 min på ett löpband om jag egentligen tänker köra bänkpress? Då är det bättre att värma upp i den övning som man tänker köra. Jag har egentligen en hel del mer att säga angående uppvärmning och i vilken period i träningen man befinner sig i, men jag tror att det blir för mycket onödig information just nu.

Ja det var väl ungefär det jag noterade idag under mitt pass.
Over and out, scream and shout!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar