lördag 12 december 2009

Upp till bevis julstökare!

Här är mitt julbak:
Nedan ser ni saffranslängder. Jag antar att de kan se ut på olika sätt men såhär maffigt missbildade blev mina. Men som sagt, de är GODA och det är huvudsaken.
Hur görs de nu då kan man undra?
Först gör man en vanlig saffransdeg:
200g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 paket saffran a´0.5 g
salt
13-14 dl mjöl
Degen ska röras ihop så den är smidig, låt den sen jäsa i 30 min. Dela degen i två delar, kavla sen ut halvorna som om ni skulle göra vanliga bullar. Bred på smör, strö socker över och strössla över hackad vit choklad.
Det är ungefär här vi kommer till den kniviga delen. Jag gjorde som Arne sa. Alltså, rulla ihop degen, skär eller klipp snitt i den och vik delarna åt varsitt håll. Man kan även vika degen i två eller tre delar men gör det ni tycker funkar bäst. Man kan även göra vanliga bullar av dem också. Pensla sen på ägg och strö pärlsocker på. In i ugnen, 175 grader i ca 25-30 min.


Mozart-kulor: Skär nougat i bitar, rulla dem till bollar.
Klä den med mandelmassa.
Doppa dem i choklad.
MUMS!





Här nedan är ett relativt misslyckat försök av....ja jag vet inte vad!
Man skulle bara koka upp grädde och smälta choklad i. Sen skulle man smaksätta med vaniljsocker, florsocker och lite vad man ville, typ rom, punch, mandelbiskvier, ja allt man kan komma på. In i kylen i ca två timmar, ta ut smeten, rör i rumsvarmt smör, forma till bollar och rulla dem i florsocker eller kakao.
Kan det VERKLIGEN GÅ FEL????
Svaret är JA! Tydligen.
Jag tog ut smeten och fick den inte från kastrullen! Fick bända bort skeden med hjälp av en kniv. Tänkte att jag låter den väl värmas upp lite av rumsvärmen så går det bättre sen. Negativt! Försökte röra ihop den med smöret men det var stört omöjligt att inse att det där skulle kunna ätas så det var bara att hälla på hett vatten och försöka rädda kastrullen.


Izzy och Arne städar :) RÄTT skeptisk till dammsugaren måste jag säga hihi.






Godnatt alla söta rara ute där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar