lördag 7 februari 2009

Musikaliskt retarded

Har nyss, som alla andra drygt nio miljoner svenskar som jag vet kommer blåneka på den obligatoriska frågan på jobbet på måndagmorgon, tittat på spektaklet Melodifestivalen. Deltävling ett måste jag väl tillägga annars kommer det ju att bli hemskt förvirrande i framtiden. Om vi börjar med en ekvation jag inte får att gå ihop: Det var över 3000 bidrag men bara 32 av dem fick chansen att tävla om en plats i Globen. Av de åtta bidrag vi sett och hört ikväll var två av dem skrivna av Ingela Pling Forsman, en av Bobby Ljunggren och 80% av artisterna är kända sedan tidigare (ja jag har då aldrig sett den där Jonathan tidigare), varav ett flertal varit med ett antal gånger tidigare. Am I right? Hittills är allt precis som vanligt, det är en klubb för inbördes beundran (liknande Sundsvall Music Awards btw). Låtarna.....ja ska jag ens dra den biten? Jag HAR FÖRSÖKT att lyssna med ett öppet sinne för jag måste erkänna att jag är något partisk i denna debatt. Jag har nämligen väldigt svårt för den här "nya" Melodifestivalen dvs där låtarna inte framförs eller ens spelas på riktiga instrument, allt låter trött, trist, platt och datorstyrt. Lite full i skratt blir jag när jag ser ett helt band på scen, hoppas de får myket betalt för den statistrollen för damn it vad knepigt det blir när man ser någon spela samma ackord en hel låt igenom!!
Några ljuspunkter fanns dock. Alcazars låt var den minst sämsta som de någonsin framfört, Maries klänning skapade väl inget trafikkaos och Carolin af Ugglas hade rakt igenom den mest ÄKTA låten. Jag sträcker mig nog så långt att säga att det var den bästa för kvällen, däremot är jag inte så bakom att jag inte fattar att det inte går att skicka iväg henne till Ryssland. De kommer ju att stoppa henne redan vid gränsen, spärra in henne på ett mentalsjukhus och fylla henne med vodka tills hon erkänner VAR VAR VAAAR hon köpt sina schyssta stövlar!! These boots are made for walking och nu kan man tro att jag hånar henne här men icke!! Tycker det är stenskönt att det faktiskt verkligen var ett par stövlar, inte såna med klackar som kommer hamna på Paris Hiltons "vill ha"-lista.
Är lite bestört över Sveriges musiksmak överlag. Ska man klassa något av detta som musik? Radio Rix gråter just nu glädjetårar, sopar undan all verklig musik för sånt kan ju propagera lyssnarna att faktiskt få en musiksmak och gud förbjude det går ju inte, och stoppa etern full med allt som man bara hatar men som man ändå kapitulerar inför och snart går och trallar på. Vi kommer bli musikaliskt retarded helt enkelt, barnen kommer växa upp i tron att det var Shaggy som gjorde bakgrundsmusiken till "Angel", Britney som skrev "I love rock´n roll" och att ABBA bara äts på midsommar.
JAG VILL SE.....riktiga musiker på scen. En hel symfoniorkester, ja Robert Wells får avbryta sin turnè och lämna tillbaka alla kunniga som han stulit. Jag vill se Anders Berglund svänga med pinnen (den VITA pinnen that is) och kasta med huvudet så kinderna dallrar och håret svallar.
JAG VILL HÖRA....riktig musik skriven av riktiga musiker framförd av riktiga musiker. Jag skiter i om de ser ut som Meatloaf bara de har rösten.
JAG VILL INTE SE.....att man kan rösta genom att antingen ringa "snålnumret" och därmed leva sitt liv i skuld, eller pynta i med lite extra för att Rädda barnen ska kamma hem lite bidrag och det är väl inget fel i det men vi vet ju inte vart pengarna tar vägen!!
Tror jag går och rotar igenom arkivet i hopp om att hitta Pontare...eller ännu bättre kanske Lasse Berghagen när han fastnar med sladden? Det är underhållning det!

1 kommentar:

  1. Tjoho! Tänkte du behövde mer träning så du har blivit utmanad igen. :)
    Kram från oss!

    SvaraRadera