torsdag 13 augusti 2009

HATA palmolja



Ta en titt på denna vansinnigt söta lilla underbara bebis. Visst är den söt? Visst vill ni ha en sån hemma som ni kan gosa med? Men viktigast av allt, visst vill ni att den ska ha ett bra liv, utan människans ondska, fria vidder att ströva på, mängder med mat och träd att klänga i? Tror ni att det hör till en orangutangs vardag? MÖÖÖÖÖP! FEL FEL FEL!

Idag när jag värmde upp på löpbandet såg jag ett program om orangutanger och hur palmoljeindustrin förstör deras värld. Jag hade inte en susning om vad vi egentligen använder palmolja till men efter lite googling så insåg jag att.....tjaa vi använder den i stort sett DET MESTA! Det är ju för jävligt rent ut sagt! Jag surfade in på Världsnaturfondens hemsida för att läsa mer och ju mer jag läste desto mer förskräckt blev jag. Okej, jag är inte helt insnöad, jag har läst om regnskogen förut och hur människans skövling av den förgör i stort sett hela djurriket, men det är liksom ändå svårt att förstå vidden av det hela.

Det knepiga med mig är, att när jag ser krigets barn på nyheterna så tänker jag att "ja det är för jävligt" och så knappar jag vidare. Hemskt, jag vet, men är det inte så vi fungerar på det stora hela? Däremot när det kommer till djur så brinner det direkt för mig. Just där och då engagerar jag mig känslomässigt så det skriker om det. Nästan så jag packar väskan och drar till de djupaste skogarna i Afrika för att tälta i famnen på Mosawi, orangutangpappan och da boss i flocken. Oftast så ebbar de där känslorna ut, vardagen tar över och allt fortsätter som vanligt, tills nästa gång jag återigen blir uppväckt. Funderar starkt på en förändring och bli fadder åt något djur....frågan är bara vilket?? Det finns ju en uppsjö av utrotningshotade arter och jag kan ju liksom inte välja den jag tycker är sötast. Tåls att fundera på minst sagt. Men gå gärna in på WWF:s hemsida och åtminstone LÄS om vad som händer i vår värld. Någon skillnad kanske vi kan göra, många bäckar små....Jag lovar att uppdatera om jag kan bestämma mig för vad jag vill skänka pengar till.

För övrigt är det lite lugnet före stormen här hemma. Imorgon ska jag och Arne bygga en trapp :) Det börjar se så jävligt ut i slänten när vi genar mellan huset och garaget så nu har vi inspirerat oss till att dra igång ett litet projekt.

Har heller inte handlat några inlines, däremot en ljuslykta som jag suktat efter en längre tid. Tar en bild och lägger in senare, har svårt att förklara hur den ser ut. Den är iaf vit, oval, och i mitten finns en glashållare som man ska ha stora blockljus i......det är den bästa förklaringen jag har :) Fyndade den för halva priset, fan vad nöjd jag är att jag höll ut och väntade.....skillad på 800 spänn och 400....Nu blir det soffläge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar